2.1 Integrale veiligheid (Kadernota)
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Aanpakken van georganiseerde ondermijnende criminaliteit.
- Bevorderen van een veilige leefomgeving.
- De samenwerking op het gebied van zorg en veiligheid en een integrale aanpak op complexe casuïstiek nog verder verbeteren.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- In 2022 zijn er twee nieuwe ondermijningscasussen aangemeld bij het Regionale informatie- en Expertisecentrum (RIEC). Die worden in 2023 opgepakt.
- We hebben een aantal acties uitgevoerd om de meldingsbereidheid onder de inwoners te vergroten. We hebben de Bijtende Bende Bus ingezet.
- De meldingsbereidheid hebben we verder gestimuleerd door aandacht te geven aan het thema vastgoed. Hiervoor hebben we een campagne gehouden voor Meld Misdaad Anoniem (MMA). De campagne bestond uit berichten op social media en een informatiebijeenkomst voor de hele vastgoedsector.
- De lokbus is ingezet in onze gemeente.
- HALT heeft ondermijningslessen gegeven op het d’Oultremontcollege.
- Onze eigen ambtelijke organisatie is getraind in het herkennen van signalen en bewustwording op het thema ondermijning. We hebben onderzocht of er via een laagdrempelige manier meldingen gedaan kunnen worden via een app op de telefoon. Dit onderzoek loopt nog en hiermee gaan we in 2023 verder.
- We hebben in 2022 stilgestaan bij de doorontwikkeling en tienjarig bestaan van de buurtpreventieteams. De WijkBOA’s zijn nadrukkelijk aan de buurtpreventieteams gekoppeld en werken nauw met hen samen.
- De WijkBOA’s hebben hun wijknetwerk steeds verder uitgebreid. Hun werkzaamheden en herkenbaarheid hebben we via sociale media en hun blogs regelmatig onder de aandacht gebracht bij inwoners.
- Er zijn vier drugspanden gesloten in 2022. We hebben 29 BIBOB-onderzoeken gedaan. Samen met het Bestuurlijk Interventieteam Meijerij (BIM) hebben we integrale controles uitgevoerd op de volgende thema’s: opslagboxen, garageboxen, legale en illegale prostitutie en huisvesting arbeidsmigranten.
- We hadden wekelijks operationeel overleg met jongerenwerkers, WijkBOA’s, politie en medewerkers van Veiligheid. Deze overleggen gaan over de trends, actualiteiten en ontwikkelingen. Hierdoor hebben we meer informatie en beter informatie uitgewisseld.
- De politie trekt zich op een aantal onderwerpen terug. Dat komt door capaciteitsproblemen en het moeten stellen van prioriteiten. Hierdoor en ook door toenemende gemeentelijke taken op het gebied van handhaving wordt de positie en inzet van de WijkBOA steeds belangrijker. We hebben de werkprocessen zoveel als mogelijk gedigitaliseerd en we hebben systemen in gebruik die helpen bij het informatiegestuurd handhaven. De WijkBOA’s breiden voortdurend hun netwerk uit. De coronacrisis heeft laten zien dat het in dienst hebben van eigen buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) belangrijk is. Zij kunnen inwoners en ondernemers handelingsperspectief geven en hun opgebouwde lokale netwerk benutten. Om voldoende regie te hebben op het werk van de BOA’s hebben we meer BOA’s aangenomen. Iedere BOA heeft een eigen werkgebied. We zijn ook weer begonnen met het begeleiden van BOA-stagiaires.
- Met de politie zijn meerdere locaties onderzocht voor een ‘steunpunt groot’ voor de politie. Er is geen geschikte, beschikbare locatie gevonden. De politie wil een locatie gaan huren en stoot landelijk veel eigen gebouwen af. In 2022 heeft de politie zich positief uitgesproken over een nieuwbouwlocatie dichtbij de nieuwe brandweerkazerne. We hebben de mogelijkheid van een veiligheidsplein besproken. Daar kunnen de politie en medewerkers van Zorg & Veiligheid en Handhaving nauw met elkaar samenwerken. In 2023 wordt hiervoor een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd.
- In 2022 onderzochten we of we de BOA’s uit gaan rusten met bodycams. We hebben inmiddels besloten dat te gaan doen. We onderzoeken ook of we de BOA’s uit gaan rusten met een wapenstok en handboeien.
- Er wordt nog steeds gezocht naar een manier om de ANPR- camera’s te blijven inzetten. Het onderzoek loopt nog. Landelijk is er ook discussie over de inzet van ANPR-camera’s. Er is grote terughoudendheid bij de inzet van de ANPR-camera’s.
- Om effectiever te kunnen handhaven, is inzet en zichtbaarheid van wijkagenten en BOA’s onmisbaar. Er is geïnvesteerd in de onderlinge samenwerking met de politie, binnen de capaciteitsmogelijkheden van de politie. Door de coronacrisis en capaciteitsproblemen bij de politie is dit nog niet volledig gelukt. Wel zijn de BOA’s meer wijkgericht, digitaal en informatie gestuurd gaan werken en is dat in 2022 verder uitgebreid. Om onze BOA’s gericht in te zetten, zijn we in 2022 begonnen met het opstellen van een BOA- jaarplan. Daar gaan we in 2023 mee verder.
- De BOA’s waren in de eerste maanden van 2022 hoofdzakelijk nog bezig met de toen nog geldende coronamaatregelen. Tijdens carnaval 2022 werden deze maatregelen weer losgelaten. Tijdens carnaval 2022 waren er echter bijna geen optochten of andere activiteiten of evenementen, waar toezicht nodig was. Daarna konden de BOA’s weer steeds meer hun normale werkzaamheden oppakken. We hebben toen weer ingezet op toezicht op parkeren, afval, hondenpoep en overige overlast.
- Toezicht op hondenpoep is projectmatig opgepakt. Elke WijkBOA heeft de hotspots gecontroleerd op overlast van honden en hondenpoep. De BOA’s hebben gecontroleerd op het niet opruimen van hondenpoep, het niet bij zich hebben van een middel om hondenpoep op te ruimen en op het los laten lopen van honden waar dit niet mag. Er zijn slechts enkele overtredingen geconstateerd.
- Problemen met afval zijn samen met de Buitendienst aangepakt. Waar we de daders konden achterhalen, hebben we boetes of waarschuwingen uitgedeeld. We zien nog geen duidelijke afname van problemen met afval. Daarom onderzoeken we of we hier bestuursrechtelijk tegen kunnen optreden. We maken daar in 2023 een keuze over.
- Het toezicht op parkeren ging vooral om het parkeren binnen de vesting Heusden. Het gedrag van mensen rond betaald parkeren is duidelijk verbeterd. Daarom zijn er minder boetes uitgedeeld dan in voorgaande jaren. Voor andere vormen van parkeren zien we geen verbetering van gedrag in de vesting Heusden. Vooral de WijkBOA geeft hier dan ook extra aandacht aan. In de overige dorpen ging het toezicht op parkeren vooral om asociaal parkeergedrag in de woonwijken en in de blauwe zones. In Drunen en Vlijmen is het gebruik van de parkeerschijf in de blauwe zones duidelijk verbeterd. Toezicht hierop blijft noodzakelijk.
- Omdat met name de horecasector het erg zwaar had tijdens de coronacrisis, is het toezicht op de horeca beperkt geweest. De horeca had in 2022 echter een mooie zomer . Daarom hebben we na de zomer 2022 langzaam aan de controle op de horeca weer opgepakt. Ook die controle is gebiedsgericht uitgevoerd. In veel gevallen bleek de administratie gebrekkig te zijn. In overleg met de horeca hebben we afgesproken dat de horecaondernemers dit in 2022 op orde zouden brengen. in 2023 zullen we dan intensiever gaan controleren binnen de horeca. Daarbij controleren we vooral op de verkoop aan jongeren onder de 18.
- We hebben in 2022 hard gewerkt aan het verminderen van de jeugdoverlast in en rondom De Caleidoscoop op De Vliedberg. Samen met diverse partners hebben we activiteiten voor de jongeren georganiseerd, waren er bijeenkomsten met de buurt en jongeren, is er gewerkt aan de herinrichting van het plein en aan het maken van een nieuwe Jongeren Ontmoetingsplaats (JOP). Er zijn ook camera’s geplaatst. BOA’s, politie, jongerenwerkers, Woonveste en andere betrokken partners hebben zich extra ingezet en toezicht gehouden.
- We voerden een proefproject Wet kwaliteitsborging uit voor de bouw van 32 woningen. Binnen deze proef konden de gemeente, de aannemer en de kwaliteitsborger ervaring opdoen.
- Verschillende medewerkers deden via cursussen kennis op over de toekomstige veranderingen door de Omgevingswet.
2.2 Crisisbeheersing / Veiligheidsregio Brabant-Noord
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Adequaat reageren op en het beheersen van een (mogelijke) crisis.
- Terugdringen van slachtoffers bij calamiteiten (bijv. brand/groot ongeval).
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- We hebben deden mee aan de gemeenschappelijke regeling ‘Veiligheidsregio Brabant-Noord’ om incidenten en rampen te voorkomen, te beperken en te bestrijden. De regionale taken voor fysieke veiligheid en de voorbereiding op rampenbestrijding en crisisbeheersing zijn in 2022 gewaarborgd.
- In 2022 spraken we in nauw overleg met de Veiligheidsregio af dat er in Drunen een nieuwe brandweerkazerne gebouwd gaat worden. Dit plan staat intussen ook in de Kadernota van de Veiligheidsregio. De locatie van de nieuwe brandweerkazerne is bepaald.
- Het interne crisisplan kreeg in 2022 een update. Meerdere zogenaamde taakorganisaties binnen Bevolkingszorg zijn getraind. Denk bijvoorbeeld aan de taakorganisaties omgevingszorg, opvang en crisiscommunicatie. Er waren verschillende oefeningen .
- We hebben ook in 2022 geïnvesteerd in onze jeugdbrandweer. Via de jeugdbrandweer maken jongeren vroegtijdig kennis met en raken enthousiast voor het werk van de (vrijwillige) brandweer.
- Kerntaak van de overheid is het zorgen voor mensen in nood. Daarom werken we binnen Veiligheidsregio Brabant-Noord sinds 7 maart 2022 hard aan de taakstelling van de Veiligheidsregio voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. We maken deze taakstelling stap voor stap waar. In Heusden gaven we in 2022 ongeveer 170 vluchtelingen uit Oekraïne een huis en thuis. Hiervoor hebben we vooral geprobeerd bestaande panden te verbouwen, te kopen of te huren. Voor deze mensen hebben we onder andere aandacht besteed aan zorg, onderwijs en werk. In 2022 is de opvang van Oekraïense vluchtelingen overgestapt van een crisisorganisatie naar een projectorganisatie.
2.3 Omgevingsbeleid
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Voorkomen, beperken en/of beheersen van risico’s in de fysieke leefomgeving (conform Wabo).
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Het Omgevingsbeleidsplan wordt ieder jaar vertaald in een uitvoeringsprogramma waarin een aantal doelen voor dat jaar prioriteit krijgt. De resultaten hiervan worden verantwoord in het jaarverslag over 2022.
2.4 Programma Ondermijning
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
Het doel is te komen tot een wetenschappelijke onderbouwing van de inzet van wetgeving in relatie tot het beter effectief kunnen handelen, waardoor de aanpak van ondermijning wordt versterkt. Dit betekent, aan de hand van fieldlabs, praktijk en wetenschap met elkaar in verbinding brengen. In breed perspectief moet het programma bijdragen aan het voorkomen en een effectieve aanpak van alle vormen van criminaliteit of vermenging van de onder- en bovenwereld die de reguliere maatschappij ondermijnen.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- In de afgelopen anderhalf jaar werkten de Langstraatgemeenten en de provincie onder leiding van Tilburg University samen aan een aantal thema’s binnen het Programma Ondermijning De Langstraat. Doel van dit programma is het zoeken naar slimmere tactieken, andere invalshoeken en creatieve ideeën. We gebruiken hiervoor de methode van ‘klooien en prutsen’. Binnen onze organisatie is dit een bekend begrip. De samenwerking is als positief ervaren. Tegelijkertijd hebben de betrokken partijen zichzelf de vraag gesteld hoe effectief deze samenwerking is geweest. De opgedane ervaring leerde ons dat we eerder meer van hetzelfde gaan doen, wanneer iets onvoldoende oplevert, dan dat we iets nieuws of iets anders gaan doen. Hierover hebben we met elkaar van gedachten gewisseld en voorgesteld om het programma af te gaan ronden. We bekijken nu wat hiervoor moet gebeuren om begin 2023 tot afronding te kunnen komen. We spraken tegelijkertijd ook af dat de deur in de toekomst altijd open staat om weer te gaan samenwerken en te starten met een nieuwe opdracht. Die open deur komt voort uit de goede onderlinge verstandhouding die in het afgelopen anderhalf jaar is opgebouwd.