6.1 Cultuur
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Inwoners kunnen zich ontspannen, elkaar ontmoeten en ondersteunen in een prettig sociaal klimaat.
- Cultuur en kunst is van alle inwoners en we beleven dit ook met alle inwoners. Het zorgt voor ontmoeting en draagt zowel bij aan sociale verbinding als educatie.
- Cultuur is creativiteit! Creativiteit is broodnodig in deze uitdagende tijd! Creativiteit zorgt voor nieuwe oplossingen en een betere toekomst. En levert zo een bijdrage aan het geluk van onze inwoners!
- Bewaren, uitdragen en in stand houden van oude en hedendaagse culturele waarden.
- Het bevorderen van de leefbaarheid, sociale samenhang en de beleving van lokale geschiedenis.
- Zorgdragen voor goede informatievoorziening via een publieke lokale omroep.
- Bevorderen van muziek-, toneel-, zang- en dansbeoefening in groepsverband door amateurkunstverenigingen.
- Bevorderen van actieve kunst- en cultuurparticipatie door middel van het aanbieden van onderwijs op het gebied van zang, muziek, dans, theater en beeldende vorming.
- Bevorderen dat meer inwoners in aanraking komen met kunst en cultuur door het bijwonen van voorstellingen en culturele evenementen.
- Cultuur inzetten als middel bij het behalen van maatschappelijke doelen. Een bruisend cultureel centrum. Een plek waar jong en oud elkaar ontmoeten met allerlei activiteiten, muziek, dans en passende lokale evenementen.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- We hebben subsidies verleend om actieve en passieve deelname aan culturele activiteiten te vergroten. Het gaat onder andere om subsidies aan Oranjeverenigingen, gilden en schutsen, muziek- en toneelverenigingen, musea, creatieve centra, theatervoorstellingen, kunstmanifestaties en grootschalige culturele evenementen, bibliotheken..
- Lokale omroep HTR heeft een zogenaamde bekostigingsbijdrage gekregen voor het verzorgen van radio- en televisie-uitzendingen.
- Via het traject Cultuur op Koers 2022 hebben we zichtbaarheid, samenwerking en vernieuwing gestimuleerd bij inwoners, organisaties, verenigingen en stichtingen. Zo stimuleerden we dat zij zich ook eigenaar voelen van cultuur in Heusden.
- We hebben geholpen nieuwe beleidsdoelen te ontwikkelen. Zo gaven we een vervolg aan Cultuur op Koers 2022. We evalueerden Cultuur op Koers en haalden er reacties over op. We zijn begonnen met het ophalen van ideeën voor een geactualiseerd cultuurbeleid. Hierbij worden onderwerpen genoemd zoals de uitdagingen voor betaalbare huisvesting, het belang van cultuureducatie en samenwerking tussen de culturele partijen en met andere partners. De ideeën die we ophalen, voegen we samen tot een dynamisch cultuurbeleid voor de komende 5 jaar. Er is daarbij ruimte om bij te sturen wanneer dit nodig is, bijvoorbeeld bij actuele ontwikkelingen.
- Jongeren van 4 tot 18 jaar hebben kennis gemaakt met verschillende vormen van cultuur via Trefpunt Heusden. Een voorbeeld was deelname aan de regeling ‘Cultuureducatie met Kwaliteit 2021-2024’. Zo konden leerlingen na school deelnemen aan een creatieve leerworkshop en breakdance. Leerlingen uit groep 7 kregen een voorstelling met moderne dans aangeboden.
- De zichtbaarheid van het aanbod is en actieve cultuurparticipatie door jongeren zijn vergroot door deelname aan Sjors Creatief.
- Door verbindingen te leggen met andere beleidsterreinen, is ingezet op cultuur als middelen om bij te dragen aan het welzijn van onze inwoners. Een voorbeeld is het sociaal domein met de campagne Gelukkig leven . Deze campagne maakte met onder andere kunst, muziek en toneel de thema’s huiselijk geweld en relaties/echtscheiding bespreekbaar.
- Stichting De Voorste Venne exploiteerde het complex De Voorste Venne. Het complex is ingezet voor meerdere functies. De stichting werkte samen met partners als Het Pieck, Hunenhof, Harmonie Drunen en toneelvereniging ONA. In 2022 is de verbouwing uitgewerkt, waardoor ook de bibliotheek toegevoegd kan worden aan dit complex. De daadwerkelijke verbouwing wordt in 2023 uitgevoerd.
6.2 Bibliotheken
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- De maatschappelijke betekenis van de bibliotheek vergroten.
- Voor alle inwoners een bibliotheekfunctie op maat beschikbaar hebben.
- Maximale kwaliteit en rendement van de beschikbaar gestelde financiële middelen.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- De gezamenlijke besturen van de bibliotheek en De Voorste Venne hebben verder gewerkt aan de huisvesting van de bibliotheek in De Voorste Venne. Hiervoor hebben zij eind 2022 een overeenkomst getekend. De gesprekken over een fijnmazig netwerk voor de bibliotheek lopen nog. Met dit netwerk is of komt voor alle inwoners een bibliotheekfunctie op maat beschikbaar. We gaven subsidies voor activiteiten van de bibliotheek gericht op de vijf functies van de bibliotheek:
- ter beschikking stellen van kennis en informatie;
- bieden van mogelijkheden tot ontwikkeling en educatie;
- bevorderen van lezen en het laten kennismaken met literatuur;
- organiseren van ontmoeting en debat;
- laten kennis maken met kunst en cultuur.
6.3 Oudheidkunde, erfgoed en musea
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Behoud, beheer en ontsluiten van het cultureel erfgoed van de gemeente Heusden waarbij dat integraal onderdeel uit kan maken van projecten (bijvoorbeeld de Baardwijkse Overlaat, en Boerenschans in de Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat.
- Samen met omliggende gemeenten de kansen aangrijpen om, in het kader van de Zuiderwaterlinie, de Linie 1629 de komende jaren te ontwikkelen tot een belangrijke structuur- en identiteitsdrager in het landschap en deze herkenbaar te maken als verdedigingslinie van en aanvalslinie rond 's-Hertogenbosch.
- Het doelmatig beheren en ontsluiten van het oud archief van de gemeente Heusden (wettelijke taak) en het oud archief openstellen voor belangstellenden.
- Continuering van de advisering over monumenten en overig erfgoed (en welstand) door de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- Streekarchief Langstraat Heusden Altena kreeg subsidie. Hiermee organiseert het streekarchief onder andere activiteiten om belangrijke historische gebeurtenissen toegankelijk te maken voor het publiek. Deelnemers leren bijvoorbeeld verschillende bronnen te raadplegen om zo zelf ook erfgoed te ontdekken.
- Om voor monumenten te kunnen zorgen, adviseert de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit ons over restauraties of andere wijzigingsvoorstellen aan monumenten en overig erfgoed. Om hiermee door te kunnen gaan advisering hebben we in december 2021 een nieuwe gemeentelijke verordening op deze adviescommissie ingesteld
- In 2022 is een beperkte uitvoeringsagenda voor de Linie 1629 voorbereid. In 2022 hebben we vooral ingezet op de beleving van de linie. Hiervoor is een fietskaart voor de Linie 1629 gemaakt. Samen met de gemeenten ’s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel en Vught hebben we een advertentie geplaatst in magazine VESTING! 2022. Deze advertentie vertelde over de fietsroute en de mogelijkheden van horeca.
- In 2022 is de Doeverensche Sluis in de Elshoutse Zeedijk gerestaureerd. Zo is de militaire betekenis van de Zuiderwaterlinie zichtbaar. Door een compleet sluiswerk met sluisdeuren kun je de werking van het waterstaatkundige werk herkennen.
- Kerken zijn cultuurhistorisch van betekenis. Met geld van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) zijn we in 2022 begonnen aan een kerkenvisie. Deze visie maken we voor alle kerkgebouwen in de gemeente Heusden. Het maakt niet uit of die een monumentale status hebben. Dit wordt geen uitgebreide visie . We hebben een eerste overleg gehad met vertegenwoordigers van de kerkelijke gemeenten. In 2022 konden we dit overleg niet voortzetten. Hiervoor hadden we niet genoeg ambtelijke capaciteit.
6.4 Sport en bewegen
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- Meer mensen een leven lang met plezier laten sporten en bewegen.
- Voorkomen of verminderen van maatschappelijke problemen.
- Samenwerking tussen sport en beweegaanbieders, onderwijs, kinderopvang, zorg- en maatschappelijke organisaties en gemeente.
- Bevorderen sport- en beweegparticipatie en zwemvaardigheid van de inwoners gemeente Heusden.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- In 2022 maakten we het visiedocument Bewegen en ontmoeten. Daarmee geven we kaders voor de verandering van de huidige speelplekken in beweeg- en ontmoetplekken. Zo sluiten we beter aan bij de wensen en behoeften van álle inwoners. We richten de openbare ruimte zodanig in dat mensen uitgenodigd worden om te sporten en bewegen en de gelegenheid hebben anderen te ontmoeten.
- Verenigingen kregen subsidies voor jeugdsport.
- We hebben buurtsportcoaches ingezet om verbindingen te leggen tussen aanbieders van sporten en bewegen. Zij verbonden ook personen op het gebied van zorg, welzijn, jeugd, ouderen, cultuur etc. Zo hielpen we hen samen te werken aan oplossingen voor maatschappelijke problemen.
- We verzorgden zwemlessen en zwemactiviteiten voor verschillende doelgroepen. Samen met Scala organiseerden we ‘Red jezelf, red je vriendje’.
- We hebben ons ingezet voor gesprekken met en tussen sport- en beweegaanbieders. Door de verbinding van sport met onderwijs, welzijn, cultuur, (jeugd)zorg, kinderopvang en bedrijfsleven te ondersteunen, ontstaat een netwerk dat sporten en bewegen voor iedereen toegankelijker maakt .
- We hebben actief meegedaan in het lokaal beweeg- en sportakkoord. We hebben het preventieakkoord en de ambities hierin verder uitgewerkt.
- De mascotte Jimmy van zwembad Die Heygrave is stevig ingezet om de activiteiten van het zwembad te promoten. Zo stimuleerden we deelname aan het zwem-ABC en aan de zwemlessen voor baby’s en peuters.
- Sport is ingezet als (preventief) middel om bij te dragen aan het welzijn van onze inwoners.
- Middels Sjors Sportief hebben we de basisschooljeugd de kans geboden om te proeven aan veel verschillende vormen van sporten en bewegen. Ieder jaar krijgen de verenigingen er daardoor een substantieel aantal leden bij.
6.5 Sportvoorzieningen
Wat willen we (meerjarig) bereiken?
- In stand houden van voldoende sportvoorzieningen op het gewenste kwaliteitsniveau (zorgen voor een duurzame sportinfrastructuur).
- Balans tussen vraag naar en aanbod van sportfaciliteiten.
Wat hebben we daarvoor gedaan?
- We hebben een vervangingsplan vastgesteld voor de vervanging van traditionele sportveldverlichting door LED verlichting.
- We hebben gemeentelijke sportvoorzieningen onderhouden. Bijvoorbeeld:
- De toplaag van het trainingsveld FC Drunen is gerenoveerd;
- Er zijn maatregelen genomen ten behoeve van de zorgplicht kunstgras bij VV Haarsteeg en RKDVC
- De nieuwbouw van een kleedaccommodatie van SC Elshout is gestart.
- Het project voor de herinrichting van sportpark De Hoge Heide is begonnen.
- Sportcentrum Die Heygrave is verduurzaamd.
- We hebben actief deelgenomen in het lokaal beweeg- en sportakkoord en het preventieakkoord. We hebben gewerkt aan het bereiken van de ambities hierin.
- De verduurzaming van sportzaal De Vennen in Drunen is voorbereid en aanbesteed. In het definitief ontwerp staan het verduurzamen en volledig gasloos maken van sportzaal De Vennen. Via de landelijke regeling Verduurzaming van maatschappelijk vastgoed (DuMaVa) kregen we bijna € 357.000. Deze subsidie is deel van de voorbereiding van de verduurzaming van De Vennen. Van de andere sportgebouwen is De Kubus één van de elf gemeentelijke gebouwen, die de gemeenteraad heeft aangewezen om vóór 2030 te verduurzamen. In 2022 zijn we begonnen met de voorbereidingen hiervoor.