De leidende principes van het personeelsbeleid zijn afgeleid van Dromen. Doen. Heusden. De kernwaarden vormen een leidraad bij het vormen en toepassen van het personeelsbeleid. Daarbij zijn de volgende leidende principes ook in acht genomen: maximum gezond verstand, minimum aan bureaucratie, durven uitgaan van de goede intenties en eigen verantwoordelijkheid en high trust, high penalty. Dit alles om onze MogelijkMakers steeds meer in hun kracht te zetten bij de dienstverlening aan onze klanten.
In 2022 werd de krapte op de arbeidsmarkt ook zichtbaarder en kreeg de organisatie hier ook mee te maken. Eerdere jaren was er al krapte zichtbaar bij bepaalde beroepen en vanaf 2022 is merkbaar dat het steeds lastiger wordt om vacatures in te vullen. De uitstroom is in 2022 nagenoeg verdubbeld. Aan de ene kant zorgt de uitstroom voor een toename van werkzaamheden bij de zittende medewerkers en aan de andere kant biedt het ook weer kansen voor medewerkers die willen doorstromen in de organisatie. Dat is ook terug te zien in de doorstroomcijfers. De organisatie richt zich op het groeien en boeien van medewerkers en grijpt kansen aan om op deze manier talenten uit te dagen en deze te benutten. Daarbij wordt er ook geïnvesteerd in het opleiden van de MogelijkMakers en dat is ook terug te zien in de besteding van het opleidingsbudget. Ook bij de instroom van nieuwe MogelijkMakers wordt gekeken naar de potentie die men heeft om een groei te maken en wordt er minder gevraagd naar de ervaring die men met zich meebrengt. Voor veel vacatures lukt het om een match te vinden en dat is ook te zien aan de instroomcijfers. Arbeidsmarktcommunicatie waarbij er meer wordt gericht op de doelgroep en het benutten van het netwerk van de MogelijkMakers heeft daarbij vaak geleid tot succes. Echter er zijn bepaalde beroepsgroepen waarbij een extra investering noodzakelijk is.
Ook stond 2022 in het teken in de terugkeer naar de werkplek en kon er weer meer aandacht worden besteed aan de verbinding op locatie. Deze onderlinge verbinding draagt bij aan het werkgeluk en onderdeel willen zijn van Team Heusden.
Voor de volledigheid wordt hier ook verwezen naar het sociaal jaarverslag 2022.
De Heusdense Manier van Werken en toekomstbestendige huisvesting
De raad heeft in juli 2022 2 moties aangenomen over de gemeentehuizen in Vlijmen en Drunen. De moties roepen het college op om vóór de begrotingsvergadering van 2023 te komen met een aantal scenario’s voor ontwikkeling van woonruimtes in gemeentehuis Drunen c.a. voor aanpassingen aan het gemeentehuis in Vlijmen. Het college heeft aangegeven deze moties te omarmen maar ook breder te kijken naar een toekomstbestendige huisvesting. De veranderde balans tussen op kantoor werken en thuiswerken voor gemeentelijk medewerkers, in combinatie met de wens van (sociale) woningbouw op de plek van gemeentehuis Drunen, bieden een unieke kans om vanuit de suboptimale situatie van twee gemeentehuizen de dienstverlening aan inwoners en bedrijven te verbeteren.
In 2022 zijn we, in lijn met beide moties, aan de slag gegaan met het – in brede zin - ontwikkelen van scenario’s voor de gemeentehuislocaties in zowel Drunen als Vlijmen. Het (multifunctioneel) gebruik van de raadszaal, als ook de verduurzamingsopgave voor gemeentelijke gebouwen en de functie van bezoekerscentrum Heusden, nemen we daarin mee. Zo willen we invulling geven aan een toekomstbestendige huisvesting binnen de Heusdense Manier van Werken. Inmiddels hebben we bureau Hevo aangezocht om ons hierin te begeleiden.
Heusdense School
De Heusdense school is een plek waar MogelijkMakers hun vakmanschap ontwikkelen en onderhouden door nieuwe ervaringen op te doen, vaardigheden te trainen, inspiratie op te doen, kennis en ervaring te delen en door het gesprek te voeren over dilemma’s bij het MogelijkMaken.
De Heusdense School blijft doorontwikkelen. In 2022 zijn in de Heusdense School diverse ontwikkelgerichte bijeenkomsten georganiseerd. Denk daarbij aan een cursus ‘publieksgericht schrijven’, workshop ‘datagedreven gemeente’, webinar over het duurzaamheidsportret gemeente Heusden en een actualiteitensessie over de Omgevingswet. Daarnaast heeft een vitaliteitsprogramma bijgedragen aan ‘Fitte MogelijkMakers’.
Eind 2022 hebben, zoals eerder al genoemd, gesprekken plaatsgevonden met 80 collega’s om informatie op te halen waar in de ontwikkeling als MogelijkMakers behoefte aan is. Zo kunnen we het leeraanbod laten aansluiten op de behoefte die er bij collega’s is en op de veranderingen in de maatschappij. Deze gesprekken hebben geleid tot een hernieuwd aanbod voor 2023 in de Heusdense School die nog beter aansluit op de vraag.
Het onboarding-traject voor nieuwe MogelijkMakers is verder geprofessionaliseerd. Dit draagt bij aan een goede ontvangst van nieuwe collega’s met aandacht voor onze kernwaarden en merkbelofte.