Na een snel herstel uit de coronapandemie was er tot het uitbreken van de oorlog in de Oekraïne nog sprake van een sterke groei van de economie. In de periode na het uitbreken van de oorlog in de Oekraïne hebben personeelstekorten, materiaal-schaarste, oplopende energiekosten en ook gestegen rentes een negatieve weerslag op de economische ontwikkeling. Na de zomer van 2022 was er sprake van een beperkte krimp van de economie en was de groei eruit. De komende jaren zijn voor wat betreft de economische ontwikkeling lastig te voorspellen. Wel is duidelijk dat nagenoeg alle experts uit gaan van een lager groeitempo. De voorspellingen fluctueren los daarvan nogal in de loop van de tijd. De daadwerkelijke ontwikkeling van de economie blijft dus koffiedik kijken.
De DNB ziet eind 2022 dat de economie afkoelt terwijl de koopkracht door stijgende prijzen begint af te nemen. De Europese Commissie schat de economische vooruitzichten half februari minder pessimistisch in dan eerder aangenomen. Een eerder gevreesde recessie blijft vooralsnog uit.
De ontwikkeling van de verkoopprijzen van koopwoningen is in het afgelopen jaar negatief beïnvloed door de stijgende rente en de gestegen bouwkosten. Toch waren in de loop van 2022 de koopwoningen ongeveer 13% duurder dan een jaar eerder. In het jaar daarvoor waren de prijzen van koopwoningen ook al aanzienlijk gestegen. Waarmee het effect van stijgende bouwkosten op de grondprijzen kunnen worden gecompenseerd. Gezien de eerder oververhitte woningmarkt, hoeft het niet negatief te zijn dat de woningmarkt inmiddels wat begint af te koelen. Het zal voor een groot deel van de ontwikkeling van de rente en inflatie afhankelijk blijven hoe de woningprijzen zich de komende tijd zullen ontwikkelen. Eerder dit jaar werden voor de periode 2023 tot en met 2024 door diverse banken en de NVM prijsdalingen van 6% (3% per jaar) tot 8% verwacht. Daarmee blijven de woningprijzen nog steeds hoog. Dit valt te verklaren door de aanhoudende krapte op de woningmarkt.
De ontwikkelingen rondom het stikstofdossier hebben een negatieve weerslag op de landelijke bouwproductie, wat vervolgens ook weer negatief uitwerkt op de krapte op de woningmarkt. Door steeds weer nieuwe uitspraken en wijzigingen in het stikstofdossier blijft het lastig anticiperen op ontwikkelingen. Zo heeft de provincie Noord-Brabant begin maart 2023 besloten om de vergunningverlening voor aanvragen met stikstofeffecten op natura 2000 gebieden voorlopig stil te leggen. Aangezien de gemeente Heusden binnen bepaalde afstanden van deze gebieden ligt, kan dit ook effect hebben op de bouwmogelijkheden binnen Heusden waarvoor nog vergunningen nodig zijn. Het ziet er naar uit dat dit ook gevolgen kan hebben voor de voortgang van de realisatie van ontwikkelingen als De Grassen en Steenenburg. Waar mogelijk blijft de gemeente anticiperen op de ontwikkelingen in het stikstofdossier. Daarbij blijft de gemeente ook afhankelijk van landelijke ontwikkelingen en de landelijke / provinciale aanpak.